Vælg en side
Så går jagten ind
af Louise Høst
Udgivet 13. september 2020

Advarsel! Risiko for makabert indhold.

Når markerne er mejet og efteråret går ind, dukker mosegrisene op.

Mosegrisen er egentlig en stor studsmus, og man må undres over, hvordan den kan være så effektiv en graver, for den er lidt af en tyksak med almindelige musepoter. Slet ikke som en muldvarp, der med sine flade krop og store forluffer er skabt som gravemaskine.

Invasion under jorden

Sidste sommer var hele øen mildest talt invaderet af mosegrise. Alle snakkede om hvorledes haver, marker, vejkanter og øens værdifulde diger blev gennemhullede og undergravede. Skovgårdens jorder var var hullede som en si, og selleriknold efter selleriknold konsumeret af mosegrise. Og så blev det personligt!

Action

Nettet er fuldt af løsninger på hvad man stiller op, men følger man med i Søren Ryges skriv bag på Politiken, er der efter hans mening intet at stille op. Det er dog ikke noget jeg som selvlært fritidsdræber tager for gode varer.

Mosegrisejagt er en grejsport….. Lyddimser som skal skræmme dem væk med højfrekvent støj (men efter mange år i lydbranchen, kan jeg ikke forstille mig at højfrekvente lydbølger kan trænge igennem og fungere i kompakt jord). Gift (jeg ikke ønsker at bruge) og Karbid, som er noget brandfarligt stads. Næ en god gammel klapfælde ved man hvad er, så det endte med, at jeg bestilte 6 stk. SuperCat klapfælder.

En SuperCat fungerer således: Man lokaliserer et mosegriseudgangshul og finder retningen på mosegrisegangen vha. en metalpind med en rød dut for enden. Så laver man et hul med en dertil medkøbt cylinderformet sag med takker. Man sætter den rørformede fælde ned i hullet, så mosegrisen kan komme til at løbe igennem fælden og til sidst hiver man armeringssdimsen op. Derefter er det bare at vente på at grisebassen løber en tur i sine gange og ind i fælden, som aktiveres og giver mosegrisen en ordentlig knald i låget, så den (forhåbentlig) mister livet. Enkelt ik?

​Når Københavnerne møder virkeligheden

Fælderne blev sat, og der gik ikke lang tid, før den første fælde var klappet. Jeg hentede Wilfred, så vi sammen kunne se på sagerne, for vi havde aldrig set sådan en mosegris før. Wilfred fik lov til at hive fælden op af jorden. Han tog fat med begge hænder og hev – og hev. Men fælden sad fast i hullet. ”Store stærke farmand” måtte tage fat. Nu skal du forestille dig, at du trækker en vinprop op ad en flaske, så har du fornemmelsen af, hvordan jeg mærkede det, da jeg hev fedbassen op af det 7 cm brede hul. Plop! Sagde det, og Wilfred og jeg stod nu med forfærdelse og kigge på mosebassen. 25 cm inkl. hale skal den nok have været og yderst velnæret var det første ord som pressede sig på. Fascinerende!

Ca. 150 mosegrise-kills blev det til sidste sommer, men det var åbenbart også et år med mosegriseinvasion. Når jeg selv skal sige det, er jeg blevet ret ferm til fange mosegrise, og der er kun enkelte grisebasser, som ikke er gået i mine fælder på trods af en stor påhitsomhed fra min side. Der var faktisk en gris, som havde slået sig ned i bedet midt på vores gårdsplads, og den jagtede jeg i 14 dage uden held, hvorefter den forsvandt. Øv! Denne sensommer har jeg kun fanget 6 stk., og jeg håber det er et mere normalt niveau, for jeg bryder mig egentlig ikke om at skulle være fritidsdræber.

Pro-tip

Over tid har jeg raffineret min metode. Det viser sig, at mosegrise bliver særligt motiverede motionister ved synes af en lille stump gulerod i fælden. Men husk at smide et stykke gulerod på hver side af fælden, så vil den grådige gris gå igennem fælden for at få fat i begge stykker. Tippet er hermed givet videre.

 

Læs mere om Omø på Omø-net

4 Kommentarer

 1. Flemming Arlander

  Hej Rolf!
  Ja – mosegrise og muldvarpe kan være en pestilens!
  Da jeg blev træt af at passe fælder, fik jeg denne idé: Når et sildeglas er tømt, så hældes lagen direkte ned i dyrenes huller! Enkelt og effektivt i lang tid!
  Venlig hilsen
  Flemming Arlander

  • Rolf Auhagen

   Det lyder som et godt trick. Er ikke den store sildespiser selv, men julen nærmer sig så der bliver nok lidt god lage tilovers:-)

 2. Christiane

  Meget inspirerende!! Jeg forstår dog ikke den der pind med det røde hoved. Hvordan bruger du den?

  • Rolf Auhagen

   Hej Christiane
   Tak for dit spørgsmål, for det er da heller ikke ligefor at gætte, hvad pinden er til:-) Den bruges til at finde mosegrisens gang, så man kan lave hullet til fælden det rette sted. Rent praktisk gør man det, at man finder et indgangshul eller et skud, og så stikker man pinden i jorden i nærheden indtil man mærker, at der er en gang. Den røde dut ved jeg ikke hvorfor er der, men det ser da fint ud med sådan en:-)

Kategorier

Arkiv