Vælg en side
Queen of Trash
af Louise Høst
Udgivet 1. april 2020

Jeg tripper på affaldssortering. Det giver totalt mening for mig. Lige siden vi havde en lille gul Pippi Langstrømpe-villa i det svenske, har jeg været affaldssorteringsentusiast. Svenskerne har gjort det længe, og i løbet af de senere år er også mange danske kommuner kommet med på beatet. Genbrug og upcycling og hvad det alt sammen hedder. Count me in! Og når jeg peaker sorteringsmæssigt, tænker jeg med stor kærlighed og et skævt smil på en skøn tidligere kollega, hvis eneste karakterbrist var, at han var ond mod den kommunale kompostspand (you know who you are…).

Her på Omø har jeg taget det til et nyt niveau. I Slagelse kommune, hvor Omø hører til, er man godt med, hvad angår affaldssortering. Fra kommunalt hold dikteres, at vi skal sortere hhv. organisk, pap/papir og plastik/metal/glas. Og batterier selvfølgelig. Så det giver ligesom sig selv. Det kræver lidt koncentration fra min side, fordi sorteringskategorierne er en smule anderledes i Slagelse kommune end i København, hvor jeg jo også sorterer i hverdagene. Men det er ikke det, der udløser ordensbånd og stjerner. Det vil jeg til gengæld mene, at vores private supplerende sorteringsset-up gør. 

Next level….

Udover de kommunale kategorier, så har vi en kompostspand til grøntaffald, som ryger på vores egen kompost (ikke kød og æggeskaller, det skal i den kommunale) – fordi det alligevel virker for dumt at transportere herligt organisk materiale med færge fra Omø for så at skulle hente kompost tilbage med færgen.

Vi har også en kaninbøtte. Til alt det grøntaffald, som for Guds skyld ikke må ende i hverken kompostspanden eller spanden til kommunalt organisk, fordi det hører til kaninernes foretrukne spiser. Gulerodsskræller. Kålblade. Æbleskrog. Salatblade. Endelig ikke rødbedeskræller, dem gider de ikke.

Og så er der hønsebøtten. Til alt det organiske affald, som for Guds skyld ikke må ende i den kommunale beholder, fordi hønsene elsker den slags. Her taler vi osterester (absolut livret), spaghettirester, ris, brød og finthakkede gulerodsskræller (høns og kaniner må dele lidt).

Om sommeren er der også en bøtte til kaffegrums, så roserne kan få, så hatten passer.

Endelig er der selvfølgelig det affald dyrene producerer i form af møg. Her holdes der også nøje justits med at det håndteres forsvarligt, så hønsemøget kan gøre fyldest som gødning under bærbuskene, og hestemøget skal sørge for jordforbedring i køkkenhaven.

Ve den gæst….

Vi elsker at få besøg på Omø. Men de er dømt til at fejle på affaldssorteringen. Og selvom jeg prøver at fremstå helt normal og ligevægtig, når en gæst ikke fatter, at kold havregrød er en hønsedelikatesse af den anden verden, som for fa….. da ikke skal i kommunalt organisk, så vil jeg faktisk foretrække, at de indser deres begrænsede formåen. Affaldssortering er både en videnskab og en lidenskab.

Omøliv er ikke bare simple living…. (Og David hvis du kommer forbi Omø, så skal jeg nok stå for sorteringen…)

PS: Hvis du vil nørde mere kompost så tjek Signe Wennebergs blog: Hverdagsaktivistens guide til krisetiden.signewenneberg.dk kan du også blive klogere på alt muligt andet end kompost.

 

Læs mere om Omø på Omø-net

2 Kommentarer

 1. Inge-Lise Bisted

  I love it! Jeg skraldgrinede, da jeg for år tilbage så et uendeligt antal af forskelligt farvede skraldebøtter på en rasteplads i Sverige. Helt ærligt, hånede jeg nok broderfolket lidt for deres overdrevne sorteringsiver. DET har jeg siden fortrudt s meget. I dag er jeg flov over, at vi samlet set ikke er kommet længere end til to spande i Lolland Kommune. Så hatten af for jeres fantastiske system.

  Svar
  • Rolf Auhagen

   Da der endelig kom affaldssortering i København, var vi allerede lysår foran, fordi vi i årevis havde sorteres affald i vores lille svenske sommerhus. Hele 10 forskellige sorteringer var vi vant til fra Sverige.
   Det er dog lidt pudsigt, at man her i landet ikke kan blive enige om en fælles sorteringsmåde. Nogle steder sorteres kun hård plast andre steder er det hele blandet osv osv. Nå pyt, det går jo nok endda!
   Tusind tak for din kommentar:-)

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kategorier

Arkiv