Vælg en side
Med havet som legeplads
af Louise Høst
Udgivet 27. juli 2020

Jeg elsker havet. Frygtindgydende og dragende. Det giver en forunderlig følelse af klarhed at se ud over vandet. Og det er sanseligt og berusende at bade i. På en ø er havet både afgrænsningen mod og forbindelsen til omverdenen.

Med 200 meter fra hoveddøren til vandkanten er havet i praksis en del af haven. Derfor er det også en naturlig del af ølivet at bruge havet som legeplads. Neoprenvåddragter er den uundværlige sæsonforlænger.

Badedamerne

For mit vedkommende er sæsonen faktisk hele året, for jeg bader året rundt med badedamerne, som holder til i den såkaldte ”Sildekasse” – en gammeldags skurvogn, der tjener som omklædningsrum. Hver dag kl. 9 mødes de damer, der nu kan, og hopper i havet og får udvekslet væsentlige informationer om stort og småt på øen. Om sommeren bliver det ikke til mange badeture fra sildekassen, fordi huset er fuldt af gæster, og øen fuld af sommeraktiviteter. Men resten af året er det et skønt lyspunkt at cykle ned til sildekassen i al slags vejr og føle sig i kontakt med elementerne og få sit sociale fix. På en god dag kan jeg såmænd også lokke børnene i vandet – Wilfred er ved at tage et spejdermærke, hvor han skal i vandet hver måned i et helt år, det hjælper på motivationen.

Hverdagsdyp

Når vejret begynder at blive lunere, er det et særskilt privilegium at kunne tage ungerne med på stranden midt i ulvetimen på en almindelig hverdag. Det gør sommeren lang, at vi kommer ud at bade også på de varme dage, der ligger udenfor ferietiden. Og sand og vand er formidabel underholdning uanset om man er 9, 13 eller 43 år gammel. Ekstrahyggeligt er det, når flere af øens børn og voksne mødes improviseret til badning og hygge.

Hver strand til sin tid

På en lille ø har vi af gode grunde ikke langt til flere forskellige strande. Det betyder, at vi kan vælge strand alt efter vind, vejr og humør. Den nordvestvendte strand for enden af indkørslen til det hurtige dyp efter en støvet ridetur eller til et tidligt morgendyp før afgang med færgen kl. 7. Den milde østvendte sandstrand til afslappede strandture med hygge i sandet. Den sydvestvendte ved fyret, hvis vi vil være helt alene. Og perlestranden syd for havnen, hvis vi vil øve hovedspring fra pontonen.

Denne sommer har hele familien stået på SUP boards i stor stil efter et formidabelt introkursus hos Lodsens datter (lodsensdatter.dk) i Hals. Selv hverdagsRolf, som ellers er rejsende med en fortælling om, at han ikke kan tåle vand, var på SUP board – og han var god til det, muligvis fordi hans aversion mod koldt vand virkede som doping for balancen. Vel hjemme på Omø opdagede vi til vores store begejstring, at Omø kapsejlads havde anskaffet SUP boards til udlån, så i dagevis har vi stået på SUP boards og er efterhånden helt habile – især børnene har urimelig let ved at finde balancen på sådan et board.

​Og vi er slet ikke færdige med at udforske mulighederne på havlegepladsen. Vores store pige på 13 udlever sin undervandsdrøm iført havfruehale. Den yngste høster tang iført waders. Havkajakker er under overvejelse…

Omø Svømmeskole

Da vi rykkede familiens base herover, kunne den yngste på dengang 7 år ikke svømme. Det går selvfølgelig slet ikke, når man er øbarn. Men der er langt til den nærmeste svømmehal i Korsør. En øbo sagde engang til mig, at man er nødt til at skabe det liv herovre, som man gerne vil være en del af. Så løsningen blev – sammen med en anden øbo, som er pensioneret svømmelærer – at etablere Omø Svømmeskole, hvor øbørn og sommerferiebørn kunne få en uges gratis svømmeundervisning på åbent vand. Et par banetove blev lagt ud for enden af en mole på havnen. Og på en uge rykkede børnene helt vildt. Ikke-svømmere blev til svømmere, og mere øvede svømmere fik forbedret teknikken. Vores yngste tog et 50-metermærke på sidste års svømmeskole, men ved dette års distancesvømning nappede han hele 450 meter havsvømning. De allermest øvede svømmede helt op til 1500-metermærket og fik efterfølgende testet svømmefærdighederne ved at springe i vandet fra en båd et stykke ude i Storebælt og så svømme ind under opsyn af to følgebåde fra marinehjemmeværnet.

 

Læs mere om Omø på Omø-net

6 Kommentarer

 1. Ejner K Holst

  Kære Louise og Rolf, hvis ikke der var tusind undskyldninger (dovenskab, børnebørn, urimelig mange ting, tusindvis af bøger og – ja fortsæt selv) så lyder øliv virkelig tillokkende. Men det bliver nok derved. Men det er gode fortællinger I disker op med. Så alt det bedste til jer og ungerne b

  • Rolf Auhagen

   Tak Ejner og det bedste til dig og Hanne også:-)

 2. Lene Høst

  Herligt læsestof Louise.
  Man kan så nemt indleve sig i ø livet,
  Når du beskriver det!

  • Rolf Auhagen

   Ja Louise ér virkelig god til det med at beskrive. Tak for kommentaren:-)

 3. Gitte

  Kære Louise og Rolf

  Efter ikke at ha læst på jeres blog i noget tid, sidder jeg her i Alsace i 30 graders varme, med klar blå himmel og en god kop kaffe og ser lidt hvad der rør sig på FB,, og opdager til min store glæde, at i (Louise) er klar med et nyt indlæg.

  Jeg har nu læst alle de nye indlæg, dem jeg allerede havde læst har jeg genlæst, og så har jeg læst dem om “Byggeri” som jeg ikke gad læse om før..(Sorry Rolf, men.Byggeri for en Københavner der har boet i leje lejlighed hele sit liv… er ikke liiiige…)
  Men Rolf- byggeri, som du skriver om det på, bliver pludselig interessant….

  Nu er alt desværre læst… så nu må jeg vente på jeres næste indlæg.. som at vente på udgivelsen af næste bog i en serie!
  Så Kære jer; Glæder mig til næste indlæg!
  Mange kærlige hilsener
  Gitte

  • Rolf Auhagen

   Ja vi har ligget lidt på den lade side her i sommerferien, men nu nærmer hverdagen sig og en masse projekter:-) Lover at der nok skal blive blogget mere også om byggeri:-)
   PS og så har vi da også fået os islænder nr. 3:-)

Kategorier

Arkiv