Vælg en side
Har man sagt Ø, må man også sige G
af Louise Høst
Udgivet 10. august 2020

G for gæster! Gæster er en uomgængelig del af ø-livet. I hverdagene udgøres vores sociale liv af sammenkomster med naboer (i bred forstand – en øbo er en nabo), diverse fritidsaktiviteter på øen og praktisk samarbejde om at løse store og små opgaver.

Det siger sig selv, at vennerne fra København ikke bare dropper forbi til en times kaffe på en almindelig hverdag. Dertil er køretur, færgetur og ikke mindst den mentale rejse for lang. Så derfor var en af vores første investeringer at købe dyner, puder, madrasser og linned, så vi altid kan have mindst fire overnattende gæster på komfortabel vis. Og hvis der er større rykind, kan børnene sove i telte i haven.

Og i weekender og ferier er Skovgaarden jævnligt fuld af liv og gæster. Det er faktisk en megahyggelig måde at være sammen med venner og familie på. Og der er mange fordele ved at få gæster på ø-ophold. Vi ved ganske præcist, hvornår gæsterne kommer (hvis de da ikke ved en fejl ender på færgen til Agersø…), hvornår de tager hjem. Når de er her, så er de fuldt til stede, for de kan alligevel ikke bare komme væk:-) Og når de rejser igen, er roen og stilheden et kærkomment pusterum.

Sommeren er et kapitel for sig. Sidste år omdøbte jeg i spøg gården til Omø Folkehøjskole, fordi skiftende hold af gæster slog sig ned i kortere og længere perioder. Vi praktiserer i vidt omfang staycation om sommeren (bortset fra en enkelt afstikker til det Nordjyske). Dels er der ikke rigtig nogen grund til at rejse væk, når man bor på en dejlig feriedestination. Dels har vi jo anskaffet os en del dyr, som skal passes og nusses. Derfor er det et dejligt sommerindslag med en masse gæster.

Og det sjove er, at vi så også ser folk, som vi måske ikke så så meget før. Nogle er sejlere og lægger vejen forbi til rosé og grill i haven. Andre er selv lidt fristede af landlivet og måske endda ø-livet og skal lige se, hvad i alverden vi laver her. Og så er der dem, der pludselig får øjnene op for at en lille ø i Storebælt, da egentlig kunne være en meget sjov destination. Vi er glade for besøg fra dem alle!

Familien kommer heldigvis også jævnligt, og min far har meddelt, at han har indgået en 15-årig kontrakt om at holde jul på Omø (hvad han skal derefter vides ikke…). Jeg tror, at det minder ham om det bedste ved barndommens jul på landet i Vendsyssel. Så derfor har vi haft fuldt hus til jul og nytår. Mine søstre har begge en fortid som hestepiger, så de kommer gladelig og rider ture sammen med os.

Gratis billetter har forkortet den mentale rejse

En ting er, at vi har mange gæster på gården. Om sommeren har hele øen gæster. De fleste, som ikke bor her, vil nu nok synes, at her er ret så fredsommeligt, selv når vi kalder det højsæson, men denne sommer har det alligevel været vildt. De gratis færgebilletter som følge af coronapakken har virkelig trukket mange endagsturister herover. Også flere end øens ”infrastruktur” i form af spisesteder er gearet til. Sommerbilletterne kostede faktisk kun 25 kr. tur/retur, men GRATIS – det er noget, danskerne kan forstå. Så hvem ved, måske har denne sommer for alvor forkortet den mentale rejse til småøerne?

For os har det i hvert fald betydet herlige småbesøg fra både nuværende og tidligere kolleger, tidligere medcykelryttere og samarbejdspartnere. Jeg håber i mit stille sind, at den megen omtale af øerne som en dejlig destination kan give et boost også i årene fremover (også uden for højsæsonen). I hvert fald er der ingen tvivl om, at der nu er flere, som har en håndgribelig og konkret forståelse for, at Danmark faktisk er et ørige:-)   

 

Læs mere om Omø på Omø-net

0 kommentarer

Kategorier

Arkiv