De fleste af os husker nok fastelavn, der blev afholdt på skolen med udklædning, fastelavnsboller og tøndeslagning. Fastelavn er en skøn tradition, som her på Omø dog har lidt mere i sig, end hvad de fleste ”ikke-ø-skolebørn” og deres forældre kender til.
Fra gammel tid har det været en tradition, at karlene på gårdene red rundt i optog på øen og samlede penge ind til at afholde et brag af en fastelavnsfest. Nu om dage kniber det med antallet af karle, så skolebørnene har overtaget det traditionsrige fastelavnsløb, hvor de iført traditionsrige uniformer går hele øen rundt i nøje koordineret optog med en forrider, general, konge prins, kassemester, nøglebærer, klovn og bagridder – hele øen rundt i al slags vejr. Børnene bliver tildelt deres rolle alt efter alder, erfaring og modenhed. De ældste børn er hhv. general og konge, og de skal styre slagets gang og lede optoget. Omø-boerne skæpper velvilligt i kassen – og byder ofte de syngende børn på guf, æbleskiver, pølsehorn, varm kakao med mere.
De forkælede børn
Før i tiden gik børnene selv rundt i optog på hele øen, men på et tidspunkt var der en barmhjertig moder, som mente, at det var lige lovlig meget at forlange af dem. Det var en meget lang tur rundt på øen, og ofte var vejret af den slemme slags. Vi nutidige forældre er mere bløde, for vi kører med børnene og hjælper dem godt på vej, konfliktløser og opmuntrer, når de sukkerdopede børnehjerner og trætte ben er ved at give op. I år blæste det 18 sekundmeter og voldsom regn bidrog til at bløde den allerede mudrede jord godt op, så herfra mig en stor tak til Louise og de andre brave kvinder som tog hele turen i år. De mødtes på skolen kl. 9 og alle var heeelt færdige og fulde af slik, sodavand, kakao og meget andet godt på skolen kl. 17. Tilfredsheden var dog stor for der var samlet næsten 5000 kr. ind til søndagens fest.
Generalens og kongens ansvar – og jagten på traditionerne
Tradition foreskriver, at det er de to ældste af skolebørnene (og deres forældre), der som henholdsvis general og konge står for at afholde den efterfølgende fastelavnsfest for hele øen.
En rigtig fastelavnsfest kræver selvfølgelig fastelavnstønder, fastelavnsboller, slik, sodavand, kaffe, the og lidt mad til at slutte af på, for der skal ikke mangle noget. Og så skal der slås katten af tønden og dystes i diverse lege.
I år var det Silke (6. klasse) og Noa (3. klasse), der som henholdsvis general og konge, stod som festarrangører. Det var lidt specielt i år, for både Silke, Noa (og undertegnede og Louise og Noas forældre Camilla og David) er relativt nye tilflyttere. Alle os der stod for at arrangere fastelavn var med andre ord nye på øen. Og så er gode råd dyre. For det følger af logikken, at et traditionsrigt fastelavnsløb med tilhørende fastelavnsfest er, ja, fyldt med traditioner. Som vi lige skulle researche ekstra på…. Men med god hjælp fra de ”gamle” forældre, fik vi fint styr på det.
Indkøb på klods
Vi havde jo ingen penge til festforberedelserne før de var samlet ind af børnene dagen før festen, men hos øens købmand kan der selvfølgelig købes på klods til sådanne arrangementer. For en god ordens skyld skal det nævnes, at det selvfølgelig er gratis at deltage i festen, for det er jo øboerne, der har sponsoreret den. Det betyder samtidig at der ikke er tilmelding, så hvor mange der kommer vides ikke med sikkerhed. Lidt ekstra spænding i festarrangeringen, men selvfølgelig kan vi levere uåbnede varer tilbage hos købmanden – en af de positive sider af det nære fællesskab på øen.
Festen
Der var ca. 50 børn og voksne med til festen. De fleste flot udklædte, og alle i godt humør. Silke og Noa, sørgede som hhv. general og konge for at byde velkommen og uddele præmier til vinderne af tøndeslagning, snørebåndsspisning, bid-til-bolledyst samt stole-, appelsin-, og ballondans. Silke styrede konkurrencerne med fast hånd og stort overskud til stor glæde for hendes stolte forældre. Hun er nok ved at være klar til at begynde i skole på den anden side efter sommerferien (selvom hun selv siger, at hun helst vil blive på Omø skole). Alt i alt en herlig fest, men også en strabadserende weekend for børn og forældre. Det bliver mere og mere tydeligt for os, hvor vigtige traditioner er for det sociale liv på Omø!
Tak til alle jer som gav et bidrag, hjalp med til forberedelserne og deltog.
0 kommentarer