Vælg en side
Det ene tager jo det andet (del 1)
af Louise Høst
Udgivet 2. februar 2020

Jeg har lige bygget et ”musebur”. Det er altså ikke et bur til at holde mus i, nej tværtimod til at holde mus ude. 3,5 X 2.5 meter med hegn som vægge og loft sat op i en af de gamle stalde. Så fik vi flyttet kasser, sække og møbler som umiddelbart er musefølsomme i sikkerhed. En bekymring mindre. Det er selvfølgelig ikke ”bare lige” at bygge sådan et bur, for gamle stalde er hverken i lod eller vater, men det lykkedes tilfredsstillende.

Hvorfor jeg (også) elsker min kone

Vi står og kigger på det rum, som er blevet tømt for møbler og tidligere har vi snakket om, at det kunne blive et rigtig godt værksted. Louise har for længe siden fundet ud af at ting bliver fikset en del hurtigere, når min kap/geringssav altid står parat, og jeg ikke først skal finde alt mit værktøj frem. Det er så i dette øjeblik, at Louise udtaler, at hun synes at jeg skal give den gas og lavet et rigtig godt værksted, der er isoleret og med godt lysindfald osv. Det er på sådanne tidspunkter, at jeg virkelig føler mig elsket, og før Louises ord var nået at køle af i vinterkulden, var jeg i gang med at banke beton op og grave jord væk.

Så skal der graves

42kvm er da ikke meget og der skulle bare fjernes sådan cirka 10cm beton og 30 cm jord, en god udfordring og mulighed for at komme lidt i form. Som psykomotorisk terapeut havde jeg også behov for at få bevist, at jeg kunne lave fysisk arbejde uden at hærge mine albuer, som det skete, da jeg bankede beton i hestestalden. Efter at have banket, løftet, gravet, skovlet og kørt mere end 300 fyldte trillebøre op på traktorvognen (Læs evt. Hvad skal du med en traktor?), var jeg næsten færdig og nået dertil hvor jeg for alvor kunne besigtige fundamentet under væggene. Av!

Funda(hvadforet)ment?

Den sidste væg, jeg gravede hen til, viste sig at være bygget oven på det gamle betongulv uden anden form for understøttelse end Moder Jords jord. Det er ikke tit, det sker, når jeg arbejder, men dette her kostede altså en trøstepils. En hurtig sms-korrespondance med murerbrormand, og det stod klart, at der skal understøbes. Til jer der ikke ved hvad det indebærer, får i et kort rids her. Man graver ud nedenunder væggen i ca. 1 meters længde og en passende dybde som efter reglerne er 90cm. Så støber man ad flere omgange ind under det gamle fundament, så dette bliver understøttet. Og jeg som gik og troede, at jeg var ved at være færdig med at grave for denne omgang.

Venter på dommen

Den føromtalte væg er kun 4,5meter lang, så det er overkommeligt, meen jeg har selvfølgelig tjekket de andre vægge, og de er langt fra at nå 90 cm ned. Så nu jeg afventer brormands besøg og dom. Hvis hans dom er hård og ubarmhjertig, er det sølle 28 meter der skal fikses (fraregnet de tre andre staldlænger, jeg end ikke har kigget på). Jeg kunne selvfølgelig vælge at rive skidtet ned, må på den anden side har huset jo stået der i 102 år, så…

Det positive er at mine arme klarer sig hæderligt, ryggen er holdt op med at brokke sig, og formen er godt opadgående. Men det er også kun, fordi jeg kan indlægge mange pauser i arbejdet og arbejde korte dage. Havde det været et fuldtidsarbejde på tid, havde det helt sikkert været en anden sag.

NB! Her efter deadline fik jeg brormands dom: ”Riv lortet ned!” (væggen altså). Ikke ligefrem en besked som gjorde mit liv meget nemmere, men tak brormand.

 

 

Læs mere om Omø på Omø-net

6 Kommentarer

 1. Lene Høst

  Spændt på hvad der nu sker med bygningen Rolf!
  Det var jo lidt af en melding fra Jens!

  • Rolf Auhagen

   Skal jeg rive noget ned og bygget det igen, skal det så en tur forbi Teknisk forvaltning, så jeg må finde den bedste løsning.

 2. Jens auhagen

  Du er altid velkommen til at få en diagnose Byggemand Rolfe! Der er sgu så meget mas med sådan et gammelt hus…ikk..😜…Meeen jeg syntes du gør det godt og inden du er færdig så kan du mure,tømre, snedekrer, lave VVS og el arbejde, jord og betonarbejde, landmand , passe heste og Gud ved hvor mange andre ting du kan skrive på CV…sgu ikke så tosset brormand..😁👍🏻

  • Rolf Auhagen

   Der er rig mulighed for udvikling:-)

 3. Gry

  Sejt Rolf! Pøj med det.

  • Rolf Auhagen

   Tusind tak!

Kategorier

Arkiv