Vælg en side
De danskes øer
af Louise Høst
Udgivet 12. juni 2020

Som barnefødt i Nordjylland har jeg selvsagt altid været klar over, at Danmark var landfast med det europæiske kontinent.  Det helt store nummer i barndommen var at køre over grænsen til Tyskland og købe vildt ind af slik – nå ja og øl, vin og cigaretter til de voksne. Derfor var nationalsangens fine strofe om ”de danskes øer” noget jeg forbandt med gamle dage. Eller en strofe som for sjov blev sunget som ”de danske søer”. Men nu, hvor vi er de lykkelige ejere af en bondegård på Omø, står ”de danskes øer” tindrende klart både visuelt og følelsesmæssigt.

Fra øens højeste punkt 24 meter over havets overflade har vi udsigt til Vejrø, Femø, Agersø, Lolland, Langeland. Fyn, Sprogø og Sjælland (som man her på øen kalder ”fastlandet” eller slet og ret ”den anden side”). Og under coronakrisen har sigtbarheden været fænomenal – i øvrigt en uafrystelig erkendelse, at luftforurening også i vores lille land er så synlig, når den er væk.

Vikingernes motorvej

​Når man er her, er det ikke svært at forestille sig, hvorfor Danmark var en stormagt i en tid, hvor havet var verdens motorvej. Her har vikinger kunne trives. Det kan godt være, at det i dag synes en smule bøvlet at komme til Omø. Men den gang – på Svend Tveskægs tid – må dette sted have være så centralt som noget. Lige midt på alfarvej. Tæt ved alt og med milde bugter, naturlige havne og bløde bakker, som kunne sikre læ. Og vores vikingeforfædre har skam slået deres folder lige her. De har tilmed efterladt temmelig kostbare skatte. Men det er en helt andet historie (om blandt andet Omøskatten, som blev fundet på Hans Peders mark i 2015)…

Småøer er et politisk valg

Danmark er et ørige. Ja selv Vendsyssel bryster sig af, at det egentlig ikke er landfast med resten af Jylland. Det er en vigtig del af vores historiske arv at være et ørige. Men i dagens Danmark er det i høj grad et politisk valg, om man vil have bosætning på de danske øer. I hvert fald de mindre af dem. Sjælland og Fyn skal nok klare skærene, men man kommer ikke uden om, at udviklingen fra landbrugs- og fiskersamfund til vores moderne verden har været hård ved mange små samfund – ikke mindst små ø-samfund.

Der er 27 småøer med i Sammenslutningen af Danske småøer. Og de er kun levedygtige, fordi der også er en politisk vilje til at investere i dem. Vi er næppe en god business case. Og den kapitalistiske vækstsupertanker sejlede vist forbi. Vi er helt afhængige af, at der er politisk vilje til at understøtte en stabil færgedrift. At holde liv i en lille skole. At sørge for hjemmepleje uden for lands lov og ret. Og at regulere det sårbare miljø og de store naturværdier, som er på øerne.

Til gengæld tilbyder øerne et refugium for alle landkrabber. En pause fra hamsterhjulet. Her kan man komme over og holde ferie og få lidt af fornemmelsen af, hvordan Danmark var indrettet dengang farfar var ung, og landsbyen var livets omdrejningspunkt. Her kan man drømme sig tilbage til vikingernes storhedstid. Man kan også bare komme og nyde roen, naturen og den uendelig kystlinje. En dag, en uge eller måske et helt liv (Klik her hvis du tør:-).

 

Læs mere om Omø på Omø-net

5 Kommentarer

 1. Jørgen Holm

  Hej Louise
  Tak for dit fine indlæg og gode tanker om de 27 små øer 🙂
  Vi er bare heldige at bo her – lige som vore vikinge forfædre også har været det 👍🇩🇰

  • Louise Høst

   Ja, men det er da lidt pudsigt, at der ikke er flere, som vil være lige så heldige som os:-)

 2. Lene Høst

  Omø er helt sikkert besøg værd.

  • Louise Høst

   Uden tvivl:-)

  • Connie

   Det er jeg også sikker på. Gode fortællinger fra Omø 👍

Kategorier

Arkiv